گروه آموزشی برق

دانشگاه خیام در یک نگاه
۰۵۱-۳۵۱۵۶
گروه آموزشی برق
دانشگاه خیام / گروه های آموزشی

گروه آموزش مهندسی برق در سال 1392 تاسیس گردید و در حال حاضر دارای 200 دانشجوی کارشناسی در گرایشهای الکترونیک و قدرت می باشد گروه مهندسی برق دانشگاه خیام دارای رشته های زیر می باشد که بتدریج به این گروه اضافه شده اند.


مهندسي برق
يكي از بهترين تعريف هايي كه از مهندسي برق شده است، اين است كه محور اصلي فعاليت هاي مهندسي برق، تبديل يك سيگنال به سيگنال ديگر است. كه البته اين سيگنال ممكن است شكل موج ولتاژ يا شكل موج جريان و يا تركيب ديجيتالي يك بخش از اطلاعات باشد.
مهندسي برق داراي چهار گرايش است كه در زير بطور اجمالي به بررسي آنها مي پردازيم و در قسمت معرفي گرايشها به تفصيل در مورد هر كدام صحبت خواهم كرد.

مهندسي برق- الكترونيك:
الكترونيك علمي است كه به بررسي حركت الكترون در دوره گاز، خلاء و يا نيمه رسانا و اثرات و كاربردهاي آن مي پردازد. با توجه به اين تعريف، مهندس الكترونيك در زمينه ساخت قطعات الكترونيك و كاربرد آن در مدارها، فعاليت مي كند. به عبارت ديگر، زمينه فعاليت مهندسي الكترونيك را مي توان به دو شاخه اصلي "ساخت قطعه و كاربرد مداري قطعه" و "طراحي مدار" تقسيم كرد.
مهندسي برق- مخابرات:
مخابرات، گرايشي از مهندسي برق است كه در حوزه ارسال و دريافت اطلاعات فعاليت مي كند. مهندسي مخابرات با ارائه نظريه ها و مباني لازم جهت ايجاد ارتباط بين دو يا چند كاربر، انجام عملي فرايندها را به طور بهينه ممكن مي سازد. پس هدف از مهندسي مخابرات، پرورش متخصصان در چهار زمينه اصلي اين گرايش است شامل فرستنده، مرحله مياني، گيرنده و گسترش شبكه كه گستره هر كدام عبارتند از:
فرستنده: شامل آنتن، نحوه ارسال و ...
مرحله مياني: شامل خط انتقال و محاسبات مربوط و ...
گيرنده: شامل آنتن، نحوه دريافت، تشخيص و ...
گسترش شبكه: مشتمل بر تعميم خط ارتباطي ساده، ادوات سويچينگ ، ارتباط بين مجموعه كاربرها و ...
مهندسي برق- كنترل:
كنترل، در پيشرفت علم نقش ارزنده اي را ايفا مي كند و علاوه بر نقش كليدي در فضاپيماها و هدايت موشكها و هواپيما، به صورت بخش اصلي و مهمي از فرايندهاي صنعتي و توليدي نيز درآمده است. به كمك اين علم مي توان به عملكرد بهينه سيستمهاي پويا، بهبود كيفيت و ارزانتر شدن فرآورده ها، گسترش ميزان توليد، ماشيني كردن بسياري از عمليات تكراري و خسته كننده دستي و نظاير آن دست يافت. هدف سيستم كنترل عبارت است از كنترل خروجيها به روش معين به كمك وروديها از طريق اجزاي سيستم كنترل كه مي تواند شامل اجزاي الكتريكي، مكانيك و شيميايي به تناسب نوع سيستم كنترل باشد. 



مهندسی پزشکی

توسعه گسترده تحقیقات پزشکی از یک طرف و نیاز به تجهیزات و فناوری های جدید همگام با این توسعه از دیگر سو باعث شده تربیت متخصص در زمینه مهندسی پزشکی یکی از نیازهای اصلی جامعه باشد. مهندسی پزشکی به دنبال ایجاد ارتباطی دو جانبه و اساسی بین علوم مهندسی و پزشکی می باشد.
در این رشته دانشجو نه تنها علوم پایه ریاضی، فیزیک را فرا می‌گیرد بلکه در خصوص فیزیولوژی، آناتومی و سیستم‌های زیستی نیز اطلاعات پایه و کاربردی را کسب می‌نماید تا با توجه به مهارت کسب شده در طی این دوره و علاقه مندی شخصی در یکی از زمینه های مرتبط فعالیت کند.
مهندس پزشکی در گام‌های اولیه بهره‌برداری، تعمیر، پشتیبانی و نگهداری و تنظیم و استانداردسازی دستگاه‌های تشخیصی و درمانی را انجام می‌دهد و در مراحل بالاتر به توسعه، ارتقاء و بهبود دستگاه‌های پزشکی و طراحی و ساخت یک سیستم پزشکی اقدام می کند.
در این راستا دانشگاه خیام بر آن شد تا این رشته پرکاربرد را در چهار گرایش بیوالکتریک، بیومکانیک، بیومواد و بالینی برای دانشجویان عزیز برای اولین بار در این دانشگاه ارایه کند.
معرفی گرایشهای مختلف مهندسی پزشکی:
گرایش بیوالکتریک: این گرایش از مهندسی پزشکی ارتباط نزدیکی با مهندسی برق دارد. دانشجویان در این گرایش با مباحثی از جمله سیستمهای مختلف ابزار دقیق پزشکی، پردازش سیگنالهای حیاتی، آشنایی با انواع سیستمهای تصویربرداری، پردازش تصاویر دیجیتال، مدلسازی سیستمهای بدن انسان و توسعه سیستمهای رایج در جراحی آشنا می شوند.
گرایش بیومکانیک: گرایش بیومکانیک دانش مطالعه سیستم های حیاتی از دید مکانیکی است. این گرایش از مهندسی پزشکی دانشجویان را با زمینه های متعددی از جمله رباتیک، طراحی و ساخت اندامهای مصنوعی، ابزارهای کمکی تشخیص و جراحی و همچنین بررسی آناتومیکی اندامهای مختلف بدن انسان آشنا می سازد.
گرایش بیومواد: این گرایش از مهندسی پزشکی به تربیت دانشجویان در زمینه های مختلفی از جمله تهیه مواد گوناگون مصنوعی و طبیعی، اصلاح مواد برای استفاده در جراحی و پزشکی و بطور كلي مواد مورد استفاده در جايگزيني و تعویض اندام‌هايي از بدن كه بر اثر بيماري يا آسيب، كاربرد خود را از دست داده اند، می پردازد.
گرایش بالینی: این گرایش از مهندسی پزشکی مسئولیت پیاده‌سازی تکنولوژی پزشکی و بهینه‌سازی خدمات بهداشتی و درمانی ،آموزش و نظارت بر تکنسین تجهیزات پزشکی، نظارت بر انواع سیستمهای پزشکی، همکاری با قانون گذاران و بازرسان بیمارستان‌های دولتی و دادن مشاوره فنی برای دیگر کارکنان بیمارستان مانند پزشکان و پرستاران می باشد. همچنین مهندسان این گرایش با تجربه‌های بالینی خود به تولیدکنندگان وسایل پزشکی در زمینه بهبود طراحی‌های آینده شان مشاوره می‌دهند. 


مهندسی اپتیک و لیزر
اپتیک شاخه ای از علم فیزیک است که به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش می‌پردازد و دربسیاری از علوم (ستاره شناسی، مهندسی، پزشکی، عکاسی و ...)کاربرد دارد. لیزر نیز به دلیل خواص متمایزش، نقش بسيار مهمي در افزايش توليدات صنعتي، گسترش ارتباطات و پيشرفت صنعت چاپ و پزشکی و نیز صنایع نظامی دارد. در رشته مهندسی اپتیک و لیزر دانشجویان با انواع لیزر و اپتیک و کاربردهای آنها، اسپکتروسکوپی لیزری (اندازه گیری طول موج و فرکانس)، فن‌آوری ساخت قطعات اپتیکی و غیره آشنا شده و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری مورد نیاز در زمینه های مختلف می‌باشند. طراحی، نگهداری و تعمیر سیستم‌ها و تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتوالکترونیکی، امور تحقیقاتی و اجرای طرح‌های کاربرد لیزر در حوزه های مختلف علمی، صنعتی (مانند جوشکاری، ساخت دستگاههای فاصله‌یاب و غیره)، نظامی و پزشکی (مانند لیزر درمانی)، مخابرات نوری و غیره از جمله زمینه‌های فعالیت یک مهندس اپتیک و لیزر هستند.
دانش اپتیک و لیزر پیشرفت‌های فراوانی در دهه‌های اخیر داشته است. با توجه به آینده درخشان و کاربردهای روزافزون آن، تربیت کادر متخصص که آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشند، لازم به نظر می‌رسد.
دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیک و کاربرد آن در تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری تدوین شده است. در فناوری پیشرفته و به‌ویژه در صنایع دفاعی، تولید، انتشار و به‌کارگیری نور، آشکارسازی آن در نواحی مختلف بینایی و برهمکنش نور باماده مسائل مهم به شمار می‌آیند.
در این راستا به متخصصینی که بتوانند همکاری لازم را در طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری به‌عهده گیرند، به شدت احساس می‌شود.
صنعت و بازار کار رشته مهندسی اپتیک و لیزر
در سال های اخیر و همزمان با رشد جهانی کاربردهای لیزر رشته اپتیک و لیزر نیز شاهد بازار کار مناسبی بوده است که به نمونه هایی از آن اشاره می کنیم:

1. بیمارستان ها و مراکز درمانی مجهز

2. صنایع نظامی (بخش متعدد)

3. سازمان انرژی اتمی

4. مراکز تحقیقاتی وزارت بهداشت

5. مراکز تحقیقاتی صنعتی کارخانه های بزرگ

بازارکار: طراحی، نگهداری و تعمیر سیستم‌ها و تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتوالکترونیکی. امور تحقیقاتی و اجرای طرح‌های کاربرد لیزر در حوزه های علمی، صنعتی (مانند جوشکاری، ساخت دستگاههای فاصله یاب و...)، نظامی و پزشکی (مانند لیزر درمانی)، مخابرات نوری و...

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی